Nya rön om vad som är cancerframkallande publiceras var och varannan dag. Det kan därför vara svårt att få någon rätsida på hur man bäst ska leva och äta för att förebygga cancer. Jag tänkte därför skriva ett inlägg med lite mer allmäna råd och lite om vad forskningen säger.
En ny studie visar att genom att minska kolhydratintaget hos möss så minskar man tillväxten av tumörer och även uppkomsten av dem. Läs mer här och se även tv-inslaget längst ner här på sidan: http://cancerres.aacrjournals.org/content/71/13/4484.long
Andra studier har tidigare visat på att en kost med mycket kolhydrater och lite fett ökar risken för cancer. Det kan bero på att cancerceller är beroende av glukos, dvs blodsocker vilket framförallt bildas av kolhydrater (medan andra celler även kan använda annat bränsle).
Ytterligare en studie visade för inte så länge sedan att acetylsalicylsyra (aspirin mm) kan förebygga cancer. Man tror att det är den inflammationsdämpande effekten som hjälper till att förebygga cancer. Läs mer här: https://4health.se/treo-mot-cancer
För att förebygga cancer bör man alltså välja en livsstil som minimerar inflammation. Högt blodsocker och blodinsulin är inflammatoriskt. Stora mängder ”nya” kolhydrater, dvs. särskilt stärkelserika mjölbaserade livsmedel och socker, är därför stora bovar i dramat. Men så är även en snedfördelning av fettsyrorna omega3 och omega6. Ett stort överskott av omega6 ökar bl.a. celltillväxt och inflammationer. Omega3 får du främst i dig via fisk, medan omega6 kommer från växtoljor, margariner och kött från boskap uppfött på foder.
Cancer är okontrollerad celltillväxt, vilket leder till att de nya cellerna förstör den omgivande vävnaden i kroppen. Oxidation och ett överskott på sk fria radikaler är en viktig orsak till cancer, eftersom oxidationen kan sätta igång felaktig celldelning. Mat som är särskilt oxiderande och därmed cancerframkallande är för det första livsmedel som innehåller akrylamid. Kanske känner du till akrylamid efter skriverierna om framförallt chips för några år sedan. Akrylamid är ett nervgift och en carcinogen, dvs. potentiellt cancerframkallande. Akrylamid kan bildas vid upphettning av kolhydratrika livsmedel. Genom så kallade maillardreaktioner som sker när sockerarter reagerar med vissa aminosyror bildas bland annat akrylamid. Detta sker framförallt genom upphettning vid höga temperaturer och/eller under lång tid. Så kolhydratrika livsmedel som man har ”överbakat” är källor för akrylamid. De största källorna till akrylamidintag är potatisbaserade produkter, som chips och pommes frites samt spannmålsbaserade produkter som bröd, flingor och knäckebröd.
Annan mat som är oxiderande är socker, brända proteiner och härsket fett. Så undvik sådan mat.
Det finns även andra faktorer än kosten som bidrar till oxidation. Stress och för lite sömn är ett par exempel. “Gifter” såsom rökning, avgaser och tungmetaller är andra.
Här kan du se tv-inslaget om den nya studien på lågkolhydratkost för att förebygga cancer hos möss:
Lämna ett svar